Motosiklet Kullanımı

Motosiklet Kullanımı

Motosikletler, hızlı ve heyecan verici bir yolculuk sağlamak için tasarlanmış araçlardır. Bunlar, birçok insan için bir hobidir ve aynı zamanda ulaşım için de kullanılabilir.

Motosikletlerin kullanımı, sürücüler için daha fazla risk taşır. Bu nedenle, sürücülerin motosikleti kullanmadan önce güvenli sürüş tekniklerini öğrenmeleri ve gerekli koruyucu ekipmanları kullanmaları önemlidir. Bunlar arasında en önemlileri, motosiklet kaskı, ceket, pantolon, eldiven ve botlarıdır.

Motosikletler, çeşitli türleri ve modelleri ile mevcuttur. Bunlar arasında sport, cruiser, touring, off-road ve scooter gibi türler bulunur. Her bir türün kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır ve sürücülerin ihtiyacına ve tercihine göre seçmeleri gerekir.

Motosiklet bakımı da önemlidir. Motosikletlerin periyodik olarak servis edilmesi, performanslarının iyi kalmasını ve uzun ömürlü olmasını sağlar. Ayrıca, motosikletlerin sürekli olarak kontrol edilmesi ve gerektiğinde onarılması, sürücülerin güvenliğini de sağlar.


1) Bir kask edin. Motosiklet kaskın motosiklet sürüşün için tek başına en önemli donanım parçasıdır. Kaskın düşmen durumunda seni kafa yaralanmalarından korur. Kaskın işini düzgün yapabilmesi için, görüş alanını sağlarken kafana düzgün oturması gerekir. Senin için en iyi kask sana özel olandır.

  • Arzu edilen korumayı sağlaman için, güvenlik standartlarını karşılayan ve motosiklet sürücüleri için tasarlanmış bir kask edinmelisin. Kafanı koruması için çok pahalı bir kask olması gerekmiyor. DOT (A.B.D Ulaştırma Bakanlığı) veya ECE (Avrupa Ekonomik Komisyonu) standartlarını sağlayan bir motosiklet kaskı, kaza durumunda kafanı korumak için tasarlanmış demektir. Bu iki standart istenen güvenlik standartları için yollarda dikkatli bir şekilde test edilmiş ve korunmanız ve rahatınız için ek güvenlik önlemleri getirilmiştir.
  • Doğru bedeni bulmak için, motosiklet ekipmanı satan bir mağazadaki uzmanla görüş. Veya bir mezura ile başının etrafını kaşlarının yaklaşık 1,27 cm üzerinden ölçebilirsin. Kafa ölçünü almak istediğin markanın ölçü tablosu ile karşılaştır. Unutma ki her markanın bedeni farklılık gösterebilir, o yüzden almayı düşündüğün her markanın ölçü tablosunu kontrol et.
  • Doğru bedeni bulmak için kaskı dene. Doğru bedende göz alanı kaşların hemen üstüne oturur ve kafanla kask arasına bir parmak zor girer. Kaskın kafanı düzgün koruması için sıkı bir şekilde geçmesi gerekir. Farklı kasklar farklı kafa yapılarına uyar. Eğer kaskın doğru bedendeyse fakat rahat değilse, farklı bir tane dene. En kapsamlı koruma için kapalı veya modüler kaskları tercih et.


2) Bir mont edin. Bir motosiklet montu, kaza sırasında iç organların dahil tüm gövdeni korur. Motosiklet montları deri veya Kevlar gibi işlenmiş malzemelerden yapılır. Mont bakarken darbe emici zırhı olan montları tercih et. Eğer mont üzerinde CE (Certified European) işareti varsa, Avrupa’daki satış standartlarını karşılıyor demektir.

  • İyi oturan bir motosiklet montu bedeni sarar ve kolları rahat hareket eder. Sürüş yaparken maruz kalacağın hava şartlarını göz önünde bulundur ve ihtiyacını karşılayacak bir mont seç. Örneğin; baharlık montlarda vücut etrafında hava akışını sağlamaya yarayan daha çok fermuar ve açıklık bulunur.
  • Eğer deri mont tercih ediyorsan, motosiklet için özel üretilmiş olmasına dikkat et. Çünkü normal deri montlar korumak için yapılmamıştır.
  • Korumanın yanında, montlar güneş, rüzgar, yağış ve soğuk havalardan da koruma sağlar. Rahat olmak seni tetikte tutar ve sürüş daha eğlenceli olur.


3) Motosiklet botu, eldiveni ve diğer ekipmanları edin. Bu ekipmanlar daha güvenli ve daha konforlu bir sürüş yapmanı sağlar. Botlar ayakların ve bileklerin için koruma sağlar. Eldivenler elin için koruma sağlar. Pantolonlar kalça ve bacaklarına koruma sağlar.

  • Ayakların sürüş sırasında bir çok darbe alabilir, o yüzden onları koru. Doğru seçilen motosiklet botları bileklerini korur ve metalle bütünleşik ayak ucu ile kaymayan tabanları vardır. Ayak ucu ve topuğu tut ve bükülme testi yaparak bir kazada bot seçiminin nasıl etkili olacağını gör. Ne kadar az bükülürse kaza sırasında sana o kadar koruma sağlayacaktır.
  • Eldivenlerin amacı, sıcak tutmanın yanında böcek ve yoldan sıçrayan cisimlerin çarpması sonucu oluşacak yaralanmaları azaltmaktır. Elini rahat hareket ettirebildiğin bir eldiven seç. Özellikle de bileğinde yapışkan bant olanları tercih et. Bu bantlar kaza anında eldivenlerin elinde kalması için tasarlanmıştır. Kevlar eldivenler güçlü ve darbe emici olması yanında parmaklarının kolay hareket etmesini sağlar.
  • Pantolonlar genelde göz ardı edilir. Kot pantolonlar işlevden çok tarz için tasarlanmışlardır; bu yüzden de kazalarda yırtılırlar. Motosiklet montu ile aynı malzemeden yapılmış pantolonları tercih etmek daha iyi bir seçim olur. Çünkü bu malzemeler kazada oluşan kuvvetleri azaltmak için tasarlanmıştır.

Motosiklet Kazaları hakkındaki blog yazımızı okudunuz mu?

Güzel tasarım
ABenz81
güzel paylaşım olmuş ellerinize sağlık :)
faydalı
adem
yeni başlayan biri için okunabilecek bir yazı olmuş
motor bakımı
SemihL
motor bakımı ile daha detaylı yazı yazabilir misiniz? sorularım için sizle iletişime geçebilir miyim
kaza
birkemal
ben de büyük bi kaza atlatmıştım :) insanları bilgilendirmek lazım her zaman